Sarat Rindu Sarat Hasrat

Tanya sama hati pernahkah merindu..
ingat masa lena apa mimpu
masa berjauhnya apa nan dikenang
bila dikenangkan itulah sayang....................Aduh menusuk kalbu alunan suara lunak buluh perindu Tan Sri P Ramlee. Walau pun lagu demikian dinyanyikan pada tahun 1956 namun ia masih lagi menusuk kalbu sesiapa yang mendengarnya....itulah penangan lagu lama oleh orang lama. Semakin lama semakin berharga.

Sarat merindu dihati kerana sudah lama tidak membua catatan di blog ini dan pasti ramai kawan-kawan yang menantikan celoteh saya. Sepanjang bulan November, tugas luar daerah memenuhi jadual. Dalama pada itu sempat juga menangkap beberapa keping gambar untuk dimuatkan dalam laman ini. Malangnya, kamera pula buat masalah.... gambar yang ditangkap tak boleh dibuka dalam komputer. Aduh sakit hati juga dibuatnya kerana dalam apa juga catatan, kalau ada gambar yang memancing mata, para pembaca suka melihatnya. Macam juga ruang tamu yanb diisi dengan pelbagai perabot. Kalau kosong, hati pun jadi kosong juga.

Sebenarnya banyak yang nak diperkatakan tetapi masih lagi menyimpan hasrat itu selepas kamera diperbaiki. Kebetulan hari ni dapat surat pertukaran tempat bertugas. Nasib lah bagi tak tukar daerah cuma tukar tingkat saja dari tingkat 6 ke tingkat 8. Syukur Alhamdulillah. Apa yang penting kita kena melaksanakan tanggung jawab yang diberikan sebaik mungkin dengan penuh amanah dan dedikasi.

Kata orang, benih yang baik kalau jatuh ke laut menjadi pulau, kalau jatuh ke tanah menjadi gunung. Harap-harap kita macam benih yang baik itu juga. Tumbuh menjadi pokok yangb rendang menjadi tempat orang ramai berteduh dan berlindung. Amin.

0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds