Raya Sakan Bersama Antik

Walau pun raya da masuk hari ke 19, suasananya masih terasa gak terutamanya pada ujung minggu kerana ramai dah balik kerja. masa ujung minggu diabiskan melawat rumah sanak saudara dan rakan taulan yang belum sempat diziarah. Bagi yang tinggal jauh di kampung halaman dan rumah sendiri macam saya ni, pegi penugi jemputan rakan-rakan lah jawabnya.

Raya di kampung memang cukup seronok. Selain menyambut hari raya, masa ni juga kita tayang barang antik milik kita sebaik mungkin. Masa raya juga kita hias rumah secantik dan bersih mungkin. Ramai juga sanak saudara yang sempat berkunjung ke rumah saya tu pun bermula raya ke lima sampai raya ke tujuh je. Al maklumlah. Raya pertama rumah mertua, masuk raya ke dua sampai raya ke lima balik ke rumah emak di daerah Tawau.

Tiga hari beraya di rumah sendiri amat seronok sekali sampai lupa nak ambik sudut-sudut cantik rumah. Sibuk melayan tetamu yang dok puji yang tu cantik, yang tu beli kat mana, yang tu berapa harga.....pening juga tapi puas hati sebab bukan senang sanak saudara jauh dan dekat datang ke rumah kita kerana rumah kita pun jarang berpenghuni. Asyik sibuk memanjang dengan kerja.

Ni le satu-satunya gambar yang sempat ditangkap. Karangan bunga lavender dalam timba antik. Karangan bunga ni diletakkan di meja kopi utama kayu malam. Ramai yang bertanyakan bunga hidup atau plastik. Rasanya semua tau jawapannya kerana lavender bukan bunga di Malaysia kan.


Ada saudara mara dan rakan yang pertama kali berkunjung ke rumah orang yang gila perabot antik macam saya. Ada yang terkejut beruk juga! Tak pernah nampak barang-barang lama seumur hidup dan merasa hairan bagaimana saya memperolehinya. Ini lah yang dikatakan penangan antik.

Terasa puas juga bila ada yang memuji barang antik yang ada cantik-cantik belaka. Rasa berbaloi juga membelinya. Cuma ada yang tanya berapa puluh ringgit harga barang yang saya beli? Saya hanya senyum simpul. Mana ada barang antik harga puluhan ringgit? Kalau ada pun cuma ornamen kecil sahaja.
Bila balik ke Kota Kinabalu, rumah bujang saya pun kena serbu juga oleh kawan-kawan yang teringin nak rasa air tangan saya. Dalam malas nak jemput, ada juga 20 orang yang bertandang. Dah namanya hari raya kena le layan tetamu sebaik mungkin. Sempat juga masak pai ayam ( call orang rumah macam mana nak buah doh nya sebab jarang buat ), chicken roster, kerabu peria dan sambal sotong rendam. Pesta sakan tetamu yang datang kena air tangan orang bujang di perantauan ha ha ha.
Apa pun, setiap kali kita menyambut hari raya, sambutlah dengan penuh keinsafan kerana usia kita dipanjangkan setahun lagi. Meriah tetapi mengekalkan kesederhanaan seperti yang di tuntut dalam agama. Amin.


0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds