Antara Minat dan Terpengaruh

Dah tak sabar nak balik kampung. Flight pun dah tempah 3 minggu awal. Nasib baik masih ada kosong waktu tempah dulu. Lagu nyayian Sudirman 'Balik Kampung' dah mula berkumandang di corong radio dan supermarket. Aduh tak sabar rasa hati.

Dalam kegairahan nak balik raya, nak bersihkan rumah dan susun atur perabot, sempat juga kaki melangkah ke gedung beli belah. Akhirnya terbeli juga satu set pinggan bunga rose ala Vantage. Terfikir di hati betul kah aku dan berminat dengan pinggan ala corak English? Nampak gaya dah terpengaruh dengan Mrs Nor Hobi. Dah jadi minat atau terpengaruh! Entah lah. Tapi sebelum ni pun ada juga teh set saya dah beli sewaktu melancong ke Johor 3 tahun lepas.

Set pinggan ni dibeli pun kerana harganya murah dan berbaloi. RM129.00 je satu set. Da lah pada tu sempat juga mata menjeling ke himpunan kristal. Sakit mata melihatnya tapi tak jadi beli kerana dan ada mangkuk kristal bertutup di beli kat Langkawi dulu dan masih boleh digunakan untuk hidangan kueh raya nanti. Bukan apa kalau terlalu banyak yang digunakan, takut juga pecah kan tau -tau lah bila raya sanak saudara ramai yang berkunjung di rumah. Kalau bukan anak yang terpecahkan, pasti ibunya yang jeles (cemburu ). Gurau je.....

Dalam dia tak diam, 4 bulan lepas berkenalan dengan seorang rakan sewaktu menunggu flight ke Kuala Lumpur. Rupa-rupanya dulu kawan tu pernah kerja tukang masak buat kek. Apa lagi seumur hidup tak pernah buat kek sendiri akhirnya saya dah boleh buat American Cheeze cake. Tu yang hebatnya penangan resepi baru. Raya tahun ni nak kejutkan orang rumah dan anak-anak dengan cheeze cake.

Semalam masa pegi supermarket, terbeli pula tempat menyimpan lauk bertutup. Angkut 2 biji. Bukan apa, balik raya nanti nak bagi 'raya gift' kat ibu mertua. Coraknya pun bunga rose warna merah dan biru. Kebetulan ibu mertua minat sangat warna merah ( tak sempat nak ambik gambar). Yang hebatnya tiap kali belikan kain buat baju kurung, warna merah juga yang saya pilihkan . Sampaikan rantai dan gelang kristal pun warna merah juga. Hebatkan!


Yang ni pula bekas menyimpan garam dan gula. Simpan Kopi or teh pun boleh. Nak guna simpan gula-gula time raya pun boleh. Dibeli pun bukan kerana apa tapi harganya murah cuma RM7.90 satu. Suka juga kerana bunga rose nya memancing mata. He he he.... penangan Mrs Nor.

Sebenarnya ada lagi koleksi pinggan mangkuk tapi yang dalam gambar ni adalah himpunan sendiri. Semua koleksinya digunakan bukannya jadi pajangan atau pameran saja. Rugi rasanya beli mahal kalau setakat jadi tontonan.

Cerita pasal tontonan, teringat cerita kawan yang memiliki kedai menjual vantage. Kawan ni pernah berkunjung ke rumah pelanggan setianya. Rumahnya cantik dengan hiasan ala-English. Sarat dengan pinggan mangkuk ala English. Tapi yang lucunya, tuan rumah menghidangkan minuman kepada tetamunya menggunakan gelas plastik. Sendiri mau ingat ha ha ha.

0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds