diet oh diet



Berbelas tahun selepas kahwin badan naik macam di pam. Risau hati dibuatnya sebab penyakit darah tinggi pun dah jadi teman. Kadang kadang masa window shoping kat pusat beli belah teringin pakai pakaian saiz m dengan ujuran pinggang 32 inci. Orang bilang lelaki palin tampan dan macho harus mempunyai ukuran pinggang 32 inci dengan bereat melebihi 90 kg. Alamak! Ukuran pinggang saya da 39 inci.

Bukan sekali dua cuba diet n jaga makan tapi hati tak kuat lepas diet seminggu dua dah mula makan banyak lagi. Masa diet tu turun dalam 2 or 3 kg tapi lepas tu naik 5 kg pula. Nak kata kuat makan tak juga sampai nak makan 2 or 3 piring. Berliaur bila tengok kawan kawan yang tiada perut n pakai baju body fit. Sakit jiwa sendiri kerana saiz baju xk dan xxl.

1 April 2010 tarikh keramat yang tak dapat dilupakan. Ramai kata tarikh tu April fool tapi tarikh tu adalah tarikh saya mendapat petua diet dari seorang pemilik butik di Kuala Lumpur. 2 April, saya mula diet selama 3 bulan. Selepas 3 bulan berat badan saya dari 91 kg turun kepada 70kg. pinggang turun menjadi 30 inci. Saya sendiri tidak percaya. Time puasa badan turun lagi sampai 65kg n ukurun pinggang jadi 29 inci. Marah emak ayah di kg kerana terlalu kurus. Orang rumah pun terkejut pinggang saya 29 inci sedangkan pinggangnya 30 inci. Dek kerana berat badan ideal saya 68 kg sesuai dengan tinggi maka saya up berat saya dalam 67-68kg sekarang ni dengan ukuran pinggang 30 inci.

Da kurus ni apa lagi melaram dengan baju baru ikut suka kita. Butik Padini dan G2000 jadi pilihan. Duit pulak banyak keluar kerana berabis beli baju baru. Cuma sekarang ni kena menten berat ideal sbb saya tak sanggup gemuk balik. Ubat darah tinggi pun dan 6 bulan tak ambik atas nasihat doktor. Bagi teman yang baru nak belajar diet, amalkan diet yang sihat.

Baru-baru ni saya ke Kuala Lumpur n berjumpa dengan rakan yang bagi petua tuk diet. Rakan 2 pun terkejut beruk tengok saya. Dia diet 3 bulan turun 12kg, saya pula lebih 20kg!

0 Comments:

Post a Comment



Blogger Template by Blogcrowds